I artikkelserien “Isoleringens ABC” ønsker vi ikke å skape mye støy, men tvert imot bekjempe den. Lyd kan gi mye glede i livet, men det er viktig å holde desibelnivået på et fornuftig nivå.
Lyd er en del av livet, men alt har sine grenser
Lyd beriker livet vårt, men det er visse lyder vi helst ikke vil høre. For eksempel, hvis man bor i en leilighet, ønsker man å ha privatlivet for seg selv og skåne sine naboer. Det er ikke behagelig for noen å høre lyden av hvert toalettbesøk eller dusj, hver gang barna leker eller hver samlivskrise som høres gjennom veggene.
Enten det er hjemme eller på jobb, utendørs eller innendørs - det er lyden nesten overalt! Verdensrommet er sannsynligvis det eneste unntaket, siden lyd ikke reiser gjennom vakuum. Lyd er en mekanisk bevegelse av bølger, som oppfattes av hørselssystemet når lydbølgene reiser gjennom luften til øret. I tillegg til luftbåren lyd, kan lyd også forekomme som vibrasjon eller strukturlyd, hvis vibrasjonen skjer i et fast objekt, som for eksempel rammen på en maskin eller apparat.
Målet er som regel å isolere, dempe eller avvise lyd og støy.
- Med lydisolering er målet å forhindre lydoverføring fra ett rom til et annet, enten som luftbåren lyd eller gjennom strukturer som strukturbåren støy.
- Med lyddemping er målet å redusere lydenergien.
- Med støyreduksjon streber vi etter å redusere effektene av skadelig lyd. I tillegg til lydisolering og demping er formålet også å forhindre lydgenerering.
For at en person skal høre en endring i lufttrykket som lyd, må frekvensen av endringen være tilstrekkelig høy - minst omtrent 16 ganger per sekund. Lydfrekvensen uttrykkes i Hertz (Hz). En lyd over 16 000 Hz er ultralyd og kan ikke høres av mennesker.
Lyd fra omgivelsene er ofte en blanding av flere lyder, og vi oppfatter vanligvis kombinasjonen av flere lyder som støy. Enheten for lydtrykk er desibel (dB), som uttrykker intensiteten av lyden.
Vi bekjemper støy i mange ulike miljøer
Lydisolering innebærer å redusere lydeffektnivået når lyden passerer gjennom en isolerende struktur som for eksempel en vegg. Lyd kan enten absorberes i et materiale, passere gjennom det, eller reflekteres fra det.
Lydisolering er viktig fordi støy forårsaker midlertidig og permanent hørselstap. Yrkesmessig støyeksponering er ansvarlig for omtrent 16 % av hørselstapet hos voksne over hele verden. I tillegg har støy negative effekter på både søvnen og kroppen vår, og gjør det vanskelig å kommunisere gjennom samtale.
Støyreduksjon er delt inn i tre områder:
- Generell støydemping reduserer støy på arbeidsplasser.
- Støyreduksjon i nærmiljøet retter seg spesielt mot å bekjempe støy fra trafikk eller bygg- og industristøy.
- HVAC-støy- og lyddemping retter seg mot å bekjempe støy fra bygningsutstyr og VVS.
Uten isolering ville teknisk utstyr i bygninger generere mye støy og lyd
Teknisk utstyr genererer støy og lyd i hjemme- og arbeidsmiljøet, noe som gjør det viktig å isolere dem. Du kan delvis eller helt omslutte en støyende maskin eller et apparat. For å dempe lyden som kommer fra en kanal, kan du isolere med lydabsorberende materialer.
Avløp er en vanlig kilde til lyd og støy. Strømmen av avløpsvann genererer hovedsakelig støy gjennom røret. De primære lydkildene er t-stykker og bend, der plutselige trykkforskjeller oppstår.
For å forbedre lyddempingen av røret, kan du velge et rør av lydabsorberende materiale eller med en høyere veggtykkelse, eller belegge røret med et ekstra lag av for eksempel Armacell ArmaComfort-produkter, som er utmerkede for akustisk isolering av avløpsrør.
Snakk med oss i ISOPARTNER om lyd- og støydemping! Vi har det du trenger!
Nå skal vi være stille en liten stund, men følg med – her kommer det mer!
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet og publisert av vårt finske søsterselskap, Kespet Oy i samarbeid med Armacell, og har blitt oversatt og tilpasset til norsk. Originaltittel: Back to basics: Insulating sound and combating noise
Les del 1 i artikkelserien her: Husker du det grunnleggende om teknisk isolasjon?
Les del 2 i artikkelserien her: Teknisk bygningsutstyr trenger også pleie og isolasjon
Les del 3 i artikkelserien her: Industriell isolering
Les del 4 i artikkelserien her: Hvorfor trenger vi kuldeisolering?