Teknisk bygningsutstyr tas nok for gitt av de som bare nyter effekten av det i hverdagen. I denne andre artikkelen i serien Isoleringens ABC fokuserer vi på viktigheten av å isolere bygningsteknologi.
Teknisk bygningsutstyr – de tause hverdagsheltene
Bygningsteknologi omfatter alt utstyr som brukes for å skape sunne leve- eller arbeidsforhold i bygget. Det inkluderer varme-, kaldtvanns- og varmtvannsledninger, spill- og regnvannsavløp, ventilasjonskanaler og kjøle- og varmeventilasjonsutstyr med rørledninger.
Men hvor mange er det som egentlig tenker over hvor viktig teknisk bygningsutstyr er for komforten i arbeidsplassen og hjemmet?
Fra et bygningsteknisk perspektiv kommer isolasjon ofte høyt i bevisstheten vår når vi støter på et problem: rørene kondenserer, drypper vann på gulvet og gjør det farlig glatt, vannrøret fryser eller det kommer ikke kaldt vann ut av kranen i sommervarmen. I slike øyeblikk vil du sannsynligvis savne isolatøren og ønske at han kunne skynde seg dit med en gang – om ikke på sin hvite hest, så i det minste i en trøye med godt isolerte armhuler.
Hvorfor er det nødvendig å isolere bygningsteknologi?
Effekten teknisk isolasjon har på påliteligheten til mekanisk utstyr kan vanligvis ikke sees, men betydningen kan ikke overbetones. Isolasjon forbedrer ikke bare energieffektiviteten til utstyret og holder utstyret i gang, men forhindrer også kondens, sikrer beskyttelse mot korrosjon og reduserer støyutslipp.
Byggteknisk utstyr isoleres for at det skal fungere riktig og for at energiforbruket skal reduseres. Isolering har som mål å for eksempel beskytte driften av rørledninger, noe vi i hverdagen nyter godt av når vi har rennende vann i springen, som holder seg enten kaldt eller varmt. Isolasjon bremser også brannforløpet dersom en brann skulle oppstå.
Ett av formålene med isolasjon er å isolere lyd – du ønsker sannsynligvis ikke å høre ymse lyder når naboen din går på toalettet. Men siden det kunne skrives en hel artikkel om lydisolering, vil vi gjøre det og komme tilbake til temaet senere i artikkelserien.
Hvordan isolerer man bygningsteknologi?
Som du kanskje hadde gjettet, finnes det like mange former for teknisk isolasjon som det finnes typer bygningsutstyr og komponenter. Når du isolerer, tar du ikke bare selve enheten i betraktning, men også kravene som følger av omgivelsene.
Ulike typer teknisk isolasjon i bygg inkluderer:
- Varmeisolasjon, som hindrer overføring av varme fra isolasjonsobjektet til omgivelsene, så du unngår unødvendig varmetap.
- Kjøleisolasjon, som hindrer overføring av varme fra omgivelsene til isolasjonsobjektet, og dermed reduserer energikostnadene forårsaket av kuldetap.
- Kondensisolasjon er en kjøleisolasjon som hindrer fukt fra omgivelsene i å kondensere på overflaten av objektet som skal isoleres. Kondensert fuktighet kan forårsake korrosjon på gjenstanden som skal isoleres eller andre skader når kondensen renner eller drypper ned på gulvet.
- Beskyttende isolasjon, hvis formål er å beskytte mennesker mot brannskader og ulykker. Høyeste tillatte overflatetemperatur under normale driftsforhold er 60 °C.
- Frostisolasjon, hvis formål er å hindre at innholdet i objektet som skal isoleres fryser.
- Brannisolasjon, som forhindrer eller begrenser skader forårsaket av brann.
Kravene til teknisk isolasjon i bygg settes av Direktoratet for byggkvalitet og er definert i Tek17.
LES OGSÅ: Isolering av rør og kanaler i henhold til Tek17
Det årlige varmetapet fra uisolerte fordelerrør og rørklammer i en kjeller kan være inntil en fjerdedel av det årlige varmeenergiforbruket. Foto: Armacell.
Hvilke materialer brukes til isolasjon i bygg?
Når det gjelder isolasjon, er materialet alfa og omega – du bruker ikke ullstrømper i sommervarmen eller tennissokker i beinkulda.
Plater, matter og rørskåler av mineralull (steinull eller glassull) er de vanligste materialene som brukes i bygningsteknisk isolasjon. Begge disse materialene fås med eller uten alufolie. De vanligste typene mantling er plater av PVC, plast, aluminium eller galvanisert stål.
Fordelene med mineralull er den gode brannmotstanden og at den er enkel og rask å montere. Cellegummi og polystyren brukes i kjøle- og kondensisolering.
La oss huske på isolasjonen
Kanskje en dag vil en ansatt som kommer til kontoret om morgenen lene seg inn på siden til kollegaen sin og vise ham et isolert luftkondisjoneringsrør og si hvor flott det er at luftkondenseringsrørene ikke lekket noe kondens den sommeren – takket være god isolering.
Inntil da vil vi prøve å holde isolasjonsflagget høyt hevet på andre måter og minne folk om de betydelige fordelene med isolasjon én isolasjonsløsning om gangen.
Følg med – vi fortsetter reisen i isolasjonens forunderlige verden i de neste artiklene!
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av vårt finske søsterselskap, Kespet Oy, og har blitt oversatt til norsk. Originaltittel: Back to basics: Technical building equipment also needs care and insulation
Les del 1 i artikkelserien her: Isoleringens ABC - Husker du det grunnleggende om teknisk isolasjon?