Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

Isolering av rør og kanaler i henhold til Tek17

Hva er reglene i TEK17 når du skal isolere rør og ventilasjonskanaler for å redusere varmetap og minimere røyk og spredning av brann? Vi gir deg en kort introduksjon til reglene i Byggteknisk forskrift.

Tek17

Hva er TEK17?

TEK17 angir minstekravene til byggverk, og er kallenavnet på Byggteknisk forskrift. TEK17 trådte i kraft 1. juli 2017 og erstattet da TEK10.  

Kapittel 14 omhandler energi, og i §14-3 kan vi lese følgende om minimumskravene til energieffektivitet:

“Rør, utstyr og kanaler som er knyttet til bygningens varmesystem skal isoleres. Isolasjonstykkelsen skal være økonomisk optimal beregnet etter norsk standard eller en likeverdig europeisk standard.”

Standardene som er aktuelle å beregne tykkelsen etter er NS-EN 12828:2012+A1:2014 eller DS 452:2013.

Termisk isolering av varme rør

Husk å isolere luftskillere, røroppheng og ventiler. Det reduserer varmetap, er energibesparende og lønnsomt. En uisolert ventil kan tilsvare cirka 3 meter uisolert rør, og rørstrekk med uisolerte røroppheng kan gi opptil 25 prosent ekstra varmetap.

 

image
Termisk isolering av ventilasjonskanaler

Termisk isolering av ventilasjonskanaler

Det er tre ting vi ønsker å oppnå ved å isolere en ventilasjonskanal: Vi ønsker å begrense varmetapet, oppnå en bestemt utløpstemperatur for ventilasjonsluften og samtidig hindre at det dannes kondens i eller på utsiden av kanalen.

Ifølge Glava vil nedbetalingstiden på et typisk anlegg være på mellom 2 til 4,5 år. Vi forutsetter da at medietemperaturen er +17°C og at omgivelsene er +23°C. Avskrivingstid er 20 år, realrenten +7%, prisstigningen på energi er +3% og energiprisen er 100 øre/kWh. Man har da beregnet etter isolasjonsklasse 3 i NS-EN 12828.  

Brannisolering av rør og kanaler i nærheten av rømningsveier

Rørgjennomføringer i brannklassifiserte konstruksjoner må isoleres på en slik måte at de ikke øker faren for brann og røykspredning vesentlig. I branntilfeller er det røyken de fleste dør av.

Hvis overflaten av isolasjonen utgjør mer enn 20 prosent av den tilgrensende veggen eller himlingen, må du bruke isolasjon med klasse A2L-s1,d0 (ubrennbart/begrenset brennbart), eller isolasjon med minst samme klasse som veggen eller himlingen.

I alle andre tilfeller må isolasjonen på rør og kanaler minst tilfredsstille klasse BL-s1,d0 (PI). Her er det et unntak for enkeltstående rør eller kanaler med utvendig diameter opptil 200mm. De må minst tilfredsstille klasse CL-s3,d0 (PII).

Hvis rørstrekket eller kanalen er lagt i en sjakt, hulrom eller bak en nedforet himling med branncellebegrensende funksjon, må isolasjonen minst tilfredsstille klasse CL-s3,d0 (PII). Samme klasse gjelder for øvrig isolasjon på rør og kanaler i bygg med risikoklasse 3, 5 og 6, og i bygg med brannklasse 2 og 3.

Øvrig isolasjon på rør og kanaler i bygg i risikoklasse 1, 2 og 4 i brannklasse 1 må minst tilfredsstille klasse DL-s3,d0 (PIII).

I en brannsituasjon bør ventilasjonsanlegget sørge for at den varme røyken blir transportert bort. Det vil redusere spredningsfaren. Ventilasjon for tilluft og avtrekk må da gå for fullt.

TEK17_buildings

Vi hjelper deg å velge isolasjon i henhold til TEK17

Les hele Byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet. Isopartner hjelper deg med å velge riktig tykkelse og materiale for å isolere i henhold til TEK17.

Les flere artikler