Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

Passiv brannsikring: Hvorfor fokuserer vi ikke på det som faktisk fungerer?

Dette var bare ett av de relevante spørsmålene som ble stilt under Brannsikkerhetskonferansen i Tromsø 22.-23. mars. Etter den siste Jotun-brannen i 2021 slår DSB fast i en rapport at «Brannsikkerheten sviktet på Jotun», men det gjaldt skumanlegg som ikke fungerte, hydranter uten strøm og brannbil med flatt batteri. Brannvesenet bekrefter imidlertid at den passive brannsikringen begrenset brannen til det rom hvor den oppsto og forhindret en ny katastrofebrann.

Brann i en trappeoppgang

Manglende brannsikring fortsatt et stort problem

Det samme kan sies om dekningen av den voldsomme brannen i leilighetskomplekset i Lone utenfor Bergen. Alle leiligheter ble totalt utbrent etter tilløp som startet på en veranda. Alle bilder i presse og rapporter viser en utbrent boligblokk, fra verandasiden. Det beskrives som et under at alle beboere kom seg ut i sikkerhet. Men, var det egentlig det? Den andre siden av blokken ser nærmest uskadet ut og den passive brannsikringen i ytterveggene mot svalgang og inngangsparti har sikret en god rømningsvei. 

Dette er et par eksempler hvor brannsikringen har fungert etter hensikten. Dessverre viser stadig flere rapporter at denne ikke er til stede slik den bør være i store deler av den norske bygningsmassen. Dette har blitt referert i mange år, bl.a. i en sak på TV2 hvor man viser til at det bare i Oslo finnes ca. 1.800 bygårder og sameier hvor det mangler oppgradert brannsikkerhet. En stor risiko for beboere og leietagere, og et ansvar som ikke er oppfylt av styremedlemmer og byggeiere. 

Under Brannsikkerhetskonferansen ble det også vist et utall av eksempler fra både Tromsø, Kristiansund og Bergen som tyder på at situasjonen ikke er noe bedre ellers i landet. Både når det gjelder manglende oppgradering og mye feil utførelse. 

LES OGSÅ: Brannisoleringens mange ord og uttrykk

Hva er passiv brannsikring?

Dette er tiltak som er prosjektert og bygget inn i bygget, og som ikke må aktiveres manuelt eller automatisk. Hensikten er å redusere konsekvensen av en brann, ved å stoppe røykspredning og forhindre en brann å spre seg til andre brannceller eller seksjoner. For å redde liv og helse er det viktigste å begrense spredning av røyk og gasser og gi til sikker evakuering. Det er som regel røyken som dreper, noe som også er hovedårsaken til at de fleste omkomne etter brann er eldre og personer med begrenset mobilitet. 

Passiv brannsikring er ikke et eget fag i dag, men en tilleggskompetanse som de fleste byggfag har behov for. Dette gjelder spesielt byggmestere, tømrere, elektrikere og rørleggere. Når man bygger en vegg i en branncelle, vil det som regel være behov for kompetanse og produkter for å forsegle rundt alle gjennomføringer på en godkjent og brannsikker måte. Ofte også i forhold til lydkrav. 

LES OGSÅ: Isolering av rør og kanaler i henhold til Tek17

En av Europas største produsenter av dokumenterte produkter og systemløsninger for passiv brannsikring er norskeide Polyseam. Med egen fabrikk i UK og lager i Tønsberg selges løsningene i Norge under varemerket GRAFT. Polyseam AS er spesialister på passiv brannsikring av bygg og anlegg og adm.dir. Jørn Davidsen kan fortelle om et sterkt økende fokus på dette området både fra myndigheter, byggherrer og utførende det siste året. 

– Vi ser at både politiske myndigheter og de største kommunale eiendomsaktørene har oppdaget at dette området ikke er ivaretatt på en tilfredsstillende måte de siste tiårene. Frank Ivar Andersen fra Byggmesterforbundet synliggjorde på Brannsikkerhetskonferansen at selv om intensjoner og regelverk for god brannsikring er på plass i Plan- og Bygningsloven så har det i lang tid sviktet på etterlevelse og oppfølging. Dette er nå de politiske myndigheter blitt klar over og denne mangelen i norske bygg vil få et forsterket fokus fremover, uttaler Davidsen. 

Jørn Davidsen er adm. direktør i Polyseam AS

– Markedet opplever økt kontrollvirksomhet fra kommuner og vi merker en stor interesse for våre kurs og tekniske support både fra byggeiere og utførende. Det blir viktigere å få sjekket at brannsikkerheten er ivaretatt og evt. oppgradert til gjeldende krav. Et eksempel er rekkehusbranner hvor vi ofte opplever at brann sprer seg til flere boenheter på grunn av mangler ved brannskiller og leilighetsbranner med spredning i store loftsrom. Dette skadepostensialet er enormt, særlig i eldre bygårder.

Det er relativt enkelt å oppgradere brannsikkerheten i disse byggene ved å benytte de dokumenterte GRAFT-løsningene. Systemet er utviklet med få produkter, som er testet og dokumentert for et stort antall løsninger. Det viktigste et ansvarlig styre i et sameie kan gjøre er å få en vurdering av en spesialist, rådgivende branningeniør, og starte med en kartlegging av behovet. Og helst før man får et tilsyn med pålegg, og absolutt før man får en brann med alvorlig utfall og ansvar i etterkant.

Finn alt du trenger av passiv brannsikring på vår nettbutikk