Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

Isolerte et av verdens mest energieffektive silisiumverk: Elkem Salten

Isolerte et av verdens mest energieffektive silisiumverk: Elkem Salten

Isolasjon og godt håndverk er et av suksesskriteriene bak et av verdens mest energieffektive silisiumverk. Energigjenvinningsanlegget ved Elkem Salten gjenvinner hele 300 GWH per år, nok strøm til 15 000 husstander. I 2021 klippet statsministeren over den røde snoren. Vi har snakket med Trøndelag Isolering og Ranbergs Isolering, som hadde oppdraget med å isolere anlegget.

Visualiser hvordan du har tenkt å løse oppdraget

På klingende trøndersk forteller prosjektleder Tommy Lien om prosjektet. Det er lett å merke at han har en lidenskap for faget teknisk isolering, og en god dose humor:

– Hemmeligheten til å få jobber som dette er at du kan visualisere hvordan du har tenkt å løse oppdraget. Etterpå er det kvalitetshåndverk og tett dialog som gjelder. Endringer blir det som regel alltid. Det er ikke alltid vi er billigst, men kundene vet hva de får. Det står ikke en nisse i en garasje og knekker noe blekk og tenker at dette skal gå bra, ler trønderen.

Når Tommy sier “vi”, henviser han til Trøndelag Isolering, men også til Ranbergs Isolering, som gründerne Henning og Harald Andres Otnes kjøpte i 2019 for å komme inn på markedet i Bodø.  

Det førte til et samarbeid med Elkem Salten, som skulle bygge et energigjenvinningsanlegg med en prislapp på 1,2 milliarder kroner.

Les også: Isoleringens ABC (husker du det grunnleggende om teknisk isolasjon?)

Uisolerte rør på gjenvinningsanlegget ved Elkem Salten

Hvordan isolere et fem hundre meter langt rør på 2 meter i diameter?

Utfordringen som Tommy og Ranbergs isolering sto overfor, var å isolere tre rør med en diameter på 2 meter og en lengde på 480 meter hver. 

–  En kompleks oppgave med mange HMS-utfordringer, på grunn av rørenes høye temperatur, plassering over bakken og varmen rundt dem, forteller Tommy. 

For å vinne oppdraget, måtte selskapet gjennom en lang og krevende prosess, der de presenterte 3D-modeller av løsningene, en installasjonsstudie og en HMS-strategi før de kunne gi et pristilbud.

– Vi jobbet hardt for å vise Elkem at vi hadde de beste løsningene for deres prosjekt. Det var en lang prosess, men vi visste at vår kompetanse og erfaring ville gi dem den kvaliteten de søkte, sier Tommy Lien.

Oppdraget vant de. Selv om omfanget tredoblet seg underveis, ble prosjektet gjennomført uten at de lugget i kundeforholdet, takket være tett dialog hele veien. I løpet av de to og et halvt årene prosjektet varte, hadde de kun ett HMS-avvik.

Fornøyde kunder kommer gjerne tilbake. Nylig ble de spurt om å gjennomføre en studie på konsekvensene av å bytte taket på Elkems smelteverk, på mer enn 12 000 kvadratmeter. Via jungeltelegrafen i Elkem-konsernet har de også fått et nytt oppdrag fra Elkem Thamshavn i Orkanger, som hadde snakket med en fornøyd innkjøper i Salten.

IMG_20230327_132541

Bilder fra isolerings- og mantlingsjobben ved gjenvinningsanlegget på Elkem Salten

Isolert og mantlet rør på gjenvinningsanlegget ved Elkem Salten

Rørene holder cirka 300 °C

Isolering og mantling av rør på gjenvinningsanlegget ved Elkem Salten

Det kreves stor presisjon på både prefab og installasjon av så store bend

 Nettingmatte på rør på gjenvinningsanlegget ved Elkem Salten

Bend måtte isoleres og kapsles fra lift i 15 meters høyde. Dette ga mange HMS-utfordringer

ProRox nettingmatter og mantlet rør

Rette rør ble isolert og kapslet fra bakkenivå

Tommy Lien, Roger Helin og Stein Arne Haugen fra Ranbergs Isolering på Elkem Salten

Isopartner – punktlig leverandør og sparringspartner på produkt og løsninger

Samarbeidet med Isopartner har vært en viktig del av Trøndelag Isolerings suksess. Isopartner har levert nødvendige materialer som Rockwool sin serie av produkter for industri- og prosessisolering,  aluminiumskledning og plater, og strammebånd for innfesting.

– Vi har vært strålende fornøyd med Isopartner gjennom hele prosessen. De har alltid levert til rett tid og har gitt oss råd på produkter og løsninger.

En utfordring Tommy og hans kolleger hadde var at noen gamle rør over de nye rørene de jobbet med hadde korrodert ganske mye. 

– Vi var redde for at det skulle smitte ned på de nye aluminiumsrørene, og at det skulle komme karbon mellom den rustfrie mantlingen og aluminiumen. Løsningen var et strammebånd for innfesting med teip på innsiden, som vi fikk anbefalt av Isopartner. Vi setter pris på å ha en leverandør som har kompetanse på isolatørfaget, noe jeg selv brenner for, avslutter Tommy.

Finn alt du trenger av teknisk isolasjon på vår nettbutikk