Selv om du er kjent med prinsippene for teknisk isolering, er det noen ganger godt å repeterere det grunnleggende. Dette er første artikkel i en serie vi har kalt Isoleringens ABC. I denne artikkelen får du muligheten til å sjekke om du har kontroll på the basics.
Husker du hovedformene for varmeoverføring?
Varme har tre overføringsmetoder: ledning, strømning (konveksjon) og stråling. Varme beveger seg alltid fra varmere til kaldere, og derfor overføres varme hver gang det er en temperaturforskjell mellom objekter. Jo større temperaturforskjellen er, jo mer varme overføres.
En badstue er et godt eksempel på både varmeoverføring og viktigheten av isolasjon. Isolasjonen holder varmen fra ovnen innenfor badstuens vegger. Kjøler du deg ned for lenge, fordamper varmen fra badstuen fra huden din, og om været er kjølig, vil du raskt savne ullsokkene bestemor strikket til deg.
Under badstuturen er det også ønskelig at den kalde colaen holder seg kald og pølsa holder seg varm – det kan du påvirke med en kjølebag og aluminiumsfolie. I videoen under opplever vår kollega i Kespet i Finland, Einari, alle de tre hoveformene for varmeoverføring under badstueturen.
Varmestråling er elektromagnetisk stråling som ikke trenger et medium - og strålingen oppstår i et vakuum. Når strålingen treffer overflaten absorberes noe av den av objektet, noe reflekteres bort og noe kan passere gjennom overflaten. Absorberingsevnen til overflaten påvirker hvor mye av strålingen som omdannes til varme, og denne egenskapen uttrykkes ved absorpsjonskoeffisienten. Når Einari varmer opp badstuen, kjenner han varmestrålingen for første gang fra peisovnen før badstuen i det hele tatt har rukket å bli varm.
Ved varmekonveksjon overføres varme i et medium i bevegelse, for eksempel gass eller væske. Fra et isoleringsperspektiv oppstår konveksjon når luft strømmer gjennom isolasjonen på grunn av luftbevegelse forårsaket av vind eller høydeforskjell. Under Einaris badstuetur oppstår konveksjon når vannet treffer ovnen og slipper vanndamp ut i luften.
Varmeledning skjer alltid gjennom et medium – i fast stoff, gass eller væske. Einari kjenner effekten av varmeledning på huden når han tar de folie-innpakkede pølsene fra ovnen eller når han tilfeldigvis setter seg på en varm benk uten håndkle. Dette er hva vi i isolasjonsbransjen kaller for kuldebroer – en bygningsdel eller objekt som trenger inn i isolasjonslaget og har bedre varmeledningsevne enn isolasjonslaget.
Husker du de vanligste isolasjonsformålene?
Isolasjonens ypperste hensikt er å begrense varme- og kuldetap for å minimere energikostnadene. Dette er selvfølgelig selvsagt for en faglært isolatør, men kan du huske de vanligste formålene med varme- og kjøleisolering? Her er en oppsummering:
De vanligste formålene med varmeisolering
- Kostnadsbesparende varmeisolering, dimensjonert basert på optimalisering av energi- og isolasjonskostnader forårsaket av varmetap.
- Beskyttende isolering, dvs. isolasjon målt ut fra krav til arbeidssikkerhet. Den høyeste overflatetemperaturen under normale driftsforhold er vanligvis +70 °C.
- Frostbeskyttende isolering, dimensjonert i henhold til objektet som skal isoleres, som for eksempel forhindring av frysing av vann eller annen væske i røret.
- Prosessteknisk termisk isolering, dvs. isolasjon dimensjonert for å holde temperaturen på innholdet i isolasjonsobjektet innenfor de grenser prosessen krever.
Isoleringens ABC fortsetter
Kanskje du etter å ha lest denne artikkelen vil tenke på varme i et helt nytt perspektiv neste gang du setter deg i en sauna. Da har vi oppnådd det vi vil, for jo bedre vi forstår fordelene med isolering i hverdagen, jo enklere er det å spre de glade nyhetene om isolasjon.
Følg med på kommende artikler!
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av vårt finske søsterselskap, Kespet Oy, og har blitt oversatt til norsk. Originaltittel: Back to basics: Do you still remember the basics of technical insulation?