Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

Brannsikring av bærende stålkonstruksjoner

Stål er som kjent ikke brennbart, men bæreevnen reduseres likevel kraftig når temperaturen stiger tilstrekkelig. Ved kritisk ståltemperatur lik 500 grader C er stålets bæreevne bare halvparten av hva det er ved 20 grader. Ved en normal brannutvikling (tid- temperaturkurve etter ISO 834) tar det cirka åtte-ni minutter før stålet når 500 grader.

Det viktig å sikre at folk som bruker en bygning har nok tid til å unnslippe i tilfelle brann. Brannsikringen deles i brannklasser etter hvilken konsekvens en brann kan innebære for skade på liv, helse, samfunnsmessige interesser og miljøet. Eksempelvis skal det kunne brenne en time i en leilighet uten at brannen spres til andre boenheter i bygget. 

For bærende stålkonstruksjoner er det bæreevnen, uttrykt ved R, som er avgjørende. R-tallet beskriver hvor mange minutter stålets bæreevne skal opprettholdes ved en eventuell brann. Vi opererer med klassene R60, R120 og R180.

Aktiv brannsikring

Aktiv brannsikring (beskyttelse) utløses når brannen bryter ut, slik som brannalarmer, branndører, dørstengere, nødbelysning og ventilasjonssystemer. Men med målet om å
sikre at kritisk ståltemperatur i bærende konstruksjoner er maks 500 grader, er det i praksis fullsprinkling som må til. Dersom bygget  ikke er prosjektert med et godkjent sprinkleranlegg, må man bruke passiv brannsikring.

Passiv brannsikring

Passiv brannsikring (brannbeskyttelse) handler om på isolere stålbjelken/-søylen og dermed beskytte stålet mot temperaturstigning som følge av varmeutviklingen. 

Dette kan oppnås ved å male stålbjelken/-søylen med brannhindrende maling eller å isolere den med brannhemmende plater.


Brannhemmende maling

I mange tilfeller er det ikke mulig å bruke isolasjonsmatter, for eksempel i fasader og andre synlige konstruksjoner. Slike stålstrukturer brannsikres gjerne med brannhemmende maling. 
Malingen påføres direkte på stålet og sveller opp til et beskyttende lag når den blir utsatt for varme. 

Isopartner fører Steelmaster-serien fra Jotun. Den kommer i tre ulike utgaver tilpasset miljøet den skal brukes i og brannklassen som er spesifisert.

Brannhemmende plater

Hos Isopartner fører vi primært steinullplater til dette formålet. Steinull tåler vesentlig høyere temperatur enn glassull, og platene har et smeltepunkt helt opp mot 1000 grader. En stålkonstruksjon beskyttet med steinull vil dermed stå vesentlig lenger enn dersom den isoleres med eksempelvis glassull, som har smeltepunkt rundt 750 grader.

Isolasjonstykkelsen er avhengig av to forhold:

  • Hvor stor del av stålbjelken som eksponeres for varmen
  • Bjelkens dimensjon. Tykkere stål krever mindre isolasjon.

Isolasjonstykkelsen kan dermed beregnes ved å se på forholdet mellom Ai (eksponert areal) og Vs (stålvolum) og kritisk ståltemperatur.

Isopartner fører to ulike produktserier beregnet for brannisolering av stålkonstruksjoner:

Felles for all brannisolering er at den monteres nøyaktig etter monteringsanvisningene, og selv små avvik kan redusere isolasjonsevnen betraktelig og potensielt forårsake store skader.

Råd og veiledning

Trenger du hjelp til å beregne dimensjon og mengde på brannisolering, så ta kontakt med oss. 
Trenger du en nærmere beskrivelse av materialer og metoder for brannsikring av bærende stålkonstruksjoner, anbefaler vi å laste ned beskrivelsen fra Byggforsk.
 

Produkter for passiv brannsikring