I 2017 ble Europa vitne til en av de mest tragiske brannene i London’s historie, brannen i Grenfell Tower. Slike katastrofebranner er tragiske og myndighetene har som mål å unngå disse ved å jobbe tett sammen med entreprenører og byggherrer.
Brannspredning og brannforløp – to viktige grunner til brannutvikling
Spredning av brann skjer oftest som varmeledning via bygningsdeler (f.eks. brannhemmende brannvegger). Det kan også oppstår som flygebrann (slik det skjedde i Lærdal i jan. 2014), via varmestråling eller ved at brannen sprer seg via ventilasjonskanaler til andre rom i bygget. Norske myndigheter setter strenge regelverk og krav for ivareta brannsikkerhet i bygg.
Strenge regelverk og krav
Myndighetene, som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), skal ha oversikt og ikke minst arbeide med å forebygge ulykker, kriser m.m. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) sørger for at krav og regelverk blir ivaretatt. Et slikt regelverk i byggebransjen er TEK 17 (tidligere TEK 10). § 11-1 ledd 1 «Sikkerhet ved brann» beskriver kravene. I TEK har myndighetene fastsatt minimumskrav til brannsikkerhet i bygninger, dog angir kravene ikke hvordan bygninger eller bygningsdeler skal utformes og utføres. Norske myndigheter stiller veldig strenge krav for bruk av brannfarlig byggisolasjon.
Korrekt prosjektering og riktig montering
I dag står Grenfell Towers i historiebøkene som den verste brannkatastrofen, fordi den kunne vært unngått. Ikke bare fant man i etterkant ut at bygget hadde mange feil og mangler, det ble også brukt fasadeplater som ikke var brannsikre ifølge nyhetsbyrået Reuters.
I Norge ble Grenfell-katastrofen et hyppig tema i mediene, hvor norske fagfolk har uttalt seg. – En rømningsvei skal ivareta rømning ved brann i en viss tid. Se også § 11-11» Generelle krav om rømning og redning», ledd 1 i TEK 10 (17).
2 typer brannklassifiseringer
Brannklassifisering deles inn i to typer:
- Reaction to fire (materialets egenskaper ved brannpåvirkning) og
- Fire Resistance (Brannmotstand)
Med brannpåvirkning menes:
- hvor rask materialet antennes,
- om det lett spres flammer,
- om materialet produserer røyk
- om materialet er giftig m.m.
Brannmotstand består av kriterier som
- Bæreevne (R)
- Integritet (E)
- Isolasjon (I)
- Mekanisk motstandsevne (M)
Klassifiseringsbetegnelsen «EI» står for «Ytelse til bygningsdel som bevarer sin integritet (E) og isolasjonsevne (I) i tt minutter ved standardisert brannprøving». (tt står for antall minutter f.eks. EI 30 eller EI 60.)