Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

Er det alltid tapens feil hvis den løsner?

Isolasjonstape er en trofast følgesvenn og uunnværlig støttespiller for alle som jobber med teknisk isolering. Samtidig krever den ekstra oppmerksomhet og kan være tidkrevende å håndtere. Men vi våger å påstå at tapen bidrar til at isolatøren får gjort jobben skikkelig, og at den i de fleste tilfeller er med på å høyne kvaliteten på jobben, ikke skape trøbbel og heft (ikke tilsiktet ordspill).

Så når montøren uttrykker et inderlig ‘den j…tapen!!’, så er det ikke sikkert at det er tapen i seg selv som er årsaken til problemene. I hvert fall ikke i disse tilfellene:

 1. Rengjøring
  Det er ikke mange lim som fester godt på møkkete underlag - tape-lim er intet unntak. Fett og støv dreper enhver innfesting og må fjernes før tapen påføres. Det gjelder selvsagt også all slags smuss som truer med å legge seg mellom tape og underlag.
   
 2. Fuktighet
  Det finnes tape som tåler fuktighet, men det er først etter påføring. Under selve tapingen må flaten være helt tørr, og her opererer vi ikke med feilmarginer; helt tørt eller dårlig innfesting.
   
 3. Temperatur
  I tapens datablad kan man se hvilket temperaturområde den er beregnet for, vel å merke etter påføring og herding. I det samme databladet kan man lese temperaturen som kreves under påføring. Her kan det være store forskjeller.

  Eksempelvis er den velkjente VVS-tapen fra Glava laget for å tåle temperaturer fra -20 til 120 grader. Under påføring, derimot, må det være mellom 5 og 55 grader.
   
 4. Lagring
  Også lagringsforholdene påvirker limets innfestingsevne. Temperatur har nok en gang betydning, og for å holde oss til den tidligere nevnte Glava-tapen, så skal den lagres i romtemperatur mellom 18 og 20 grader. Rekk opp hånda, alle som lar tapen ligge bak i servicebilen…..
   
 5. Montering
  Hvor ofte stryker du tapen så hardt at du ser armeringsmønsteret fra underlaget tydelig gjennom tapen? Forhåpentligvis hver gang, for da sørger du for at at tapen får best mulig feste. Igjen i følge Glava-spesifikasjonene. 

  All tape har prosedyrer for hvordan de skal påføres, og disse må du følge.

Bedre limeffekt

Det er tilfeller der isolasjonen legges over klammer eller annen utsparing på røret. I slike tilfeller oppstår det mekanisk spenning i materialet som skal tapes, og dette overføres til tapen. Når man taper slike overganger er det viktig å redusere spennet i materialet først, ofte  ved hjelp av ståltråd, før man påfører tape.

Herding er også vesentlig for innfestingsevnen, og mange lim trenger opp mot ett døgn før det har nådd full festeevne. I denne tiden er det viktig å ta ned belastningen, for eksempel med festetape.

Vær også oppmerksom på at temperaturvariasjoner mellom natt og dag under herdingen kan redusere limeffekten.

 

Tape for alle formål

Isopartner har et stort utvalg av isolasjonstape og kan hjelpe deg med å finne rett tape til rett bruk. Også kan vi minne deg på hvordan du unngår å skylde på tapen når den slett ikke har gjort noe galt.

Og skulle det være slik at du trenger en tape vi ikke har i sortimentet, skaffer vi den til deg.
 

Se vårt brede tape-utvalg