Isolasjonstape er en trofast følgesvenn og uunnværlig støtte for alle som arbeider med teknisk isolasjon. Samtidig krever den ekstra oppmerksomhet og kan være tidkrevende å håndtere. Men vi tør påstå at tapen hjelper isolatøren med å få jobben gjort skikkelig, og at den i de fleste tilfeller bidrar til å forbedre kvaliteten på jobben, ikke til å skape trøbbel og vedheft (uten at det er ment som et ordspill).
Så når installatøren uttrykker et inderlig «den tapen!!!», er det ikke nødvendigvis tapen i seg selv som skaper problemer. I hvert fall ikke i disse tilfellene:
- Hvordan rengjøre
Det er ikke mange lim som fester seg godt på skitne overflater - tape er intet unntak. Fett og støv ødelegger all vedheft og må fjernes før tapen settes på. Dette gjelder selvfølgelig også smuss som truer med å sette seg mellom tapen og underlaget.
- Fuktighet
Det finnes teip som tåler fuktighet, men bare etter påføring. Under selve teipingsprosessen må underlaget være helt tørt, og her opererer vi ikke med feilmarginer; helt tørt eller dårlig heft.
- Temperatur
I teipens datablad kan du se hvilket temperaturområde den er beregnet for, etter påføring og herding. I det samme databladet kan du lese hvilken temperatur som kreves under påføring. Her kan det være store forskjeller.
For eksempel er den velkjente VVS-tapen fra Glava laget for å tåle temperaturer fra -20 til 120 grader. Under påføring må det derimot være mellom 5 og 55 grader.
- Lagringsforhold
Oppbevaringsforholdene påvirker også limets klebeevne. Temperaturen er nok en gang viktig, og for å holde oss til den tidligere nevnte Glava-tapen bør den oppbevares i romtemperatur mellom 18 og 20 grader. Rekk opp hånden, alle som lar teipen ligge bakerst i servicebilen....
Installasjon
Hvor ofte stryker du tapen så hardt at du kan se armeringsmønsteret fra underlaget tydelig gjennom tapen? Forhåpentligvis hver gang, for da sikrer du at tapen får best mulig grep. Igjen i henhold til Glavas spesifikasjoner.Alle teipene har prosedyrer for hvordan de skal påføres, og disse må du følge.
Bedre limingseffekt
Det finnes tilfeller der isolasjonen legges over stifter eller andre utsparinger på røret. I slike tilfeller oppstår det mekaniske spenninger i materialet som skal tapes, og disse overføres til tapen. Ved teiping av slike overganger er det viktig å redusere spenningen i materialet først, ofte ved hjelp av ståltråd, før teipen påføres.
Herding er også viktig for å feste, og mange lim trenger opptil 24 timer for å oppnå full vedheft. I løpet av denne tiden er det viktig å redusere belastningen, for eksempel med festetape.
Vær også oppmerksom på at temperaturvariasjoner mellom natt og dag under herdingen kan redusere limets effekt.
Tape til alle formål
Isopartner har et stort utvalg av isolasjonstape og kan hjelpe deg med å finne riktig tape til riktig bruksområde. Vi kan også minne deg på hvordan du kan unngå å skylde på tapen når den ikke har gjort noe galt.
Og hvis du trenger en tape som vi ikke har i sortimentet vårt, kan vi skaffe den til deg.