Slik kan riktig isolasjon stoppe legionella

Webredaktør 08.11.2017

Legionella er en bakterie som forårsaker legionellose (legionærsyken) og pontiacfeber. Den trives godt i varmtvannsanlegg i en temperatur på mellom 20°C og 45°C, og har med jevne mellomrom hjemsøkt sykehus, hoteller skoler og fabrikker. Bakteriene sprer seg via luftaerosoler, for eksempel når man dusjer, og ikke ved å drikke vannet. I dette innlegget ser vi nærmere på hvordan riktig isolasjon kan stoppe legionella.

Dårlig isolasjon får legionella til å trives

Folkehelseinstituttet sier at det viktigste tiltaket for å forebygge legionellose (sykdom forårsaket av legionellabakterier) er godt vedlikehold og gode rengjøringsrutiner for vannsystemer og innretninger som avgir aerosoler (forstøvet vann) der det kan forekomme legionellabakterier.

Ifølge Byggeteknisk Forskrift (TEK17) §15-5 kan vekst og spredning av legionellabakterien forhindres ved at blant annet «… røranlegget dimensjoneres slik at installasjonen har normal vannhastighet for den enkelte rørdimensjon».

Myndigheter mener at installasjoner skal kunne oppbevare kaldt, stillestående tappevann i 8 timer uten at temperaturen på vannet overstiger 24°C. Et virkemiddel for å unngå legionellavennlig vanntemperatur er å sørge for å ha en høy isolasjonstykkelse.

Hvor tykk bør isolasjonen være?

Isolasjonstykkelsen kommer selvsagt an på materialvalg, og materialvalget gjøres på grunnlag av flere faktorer, herunder plass og pris. I tabellen under har jeg satt opp eksempler på hvilken isolasjonstykkelse som kreves for henholdsvis cellegummi og steinull når vannet er stillestående. Jeg har gått ut fra følgende forutsetninger:

  • Temperatur på tappevann: 10°C
  • Omgivelsestemperatur: 25°C
  • Rørdiameter kobberrør: 22mm

Isolasjonsmateriale

Isolasjonstykkelse (mm)

Tid til 24°C (i timer)

Cellegummi (slange)

19

6

Cellegummi (slange)

25

7

Steinull (rørskål)

20

7

Steinull (rørskål)

40

9

Nyhetsbrev på e-post

Meld deg på Isopartners nyhetsbrev, og motta jevnlige oppdateringer med aktuelt stoff for din bransje.

Meld deg på her ›

Spørsmål?

Kontakt oss på telefon 69 24 40 80 eller fyll ut skjemaet for en uforpliktende samtale om dine behov.

Kontaktskjema ›

Member of: Partnere:

Some description

Umbraco CMS fra MarkedsPartner